Pages

Wednesday, October 19

Clinical Phase =)))) (sarcastic smile..)

2 months menyepikan diri. Takde masa nak menjengah blog, juz sempat utk singgah2 kat facebook ngan twitter je =P. Hmmm.. Starting this clinical phase, permulaan kan memang rase susah, susah nak adapt ngan cara berbeza, environment berbeza and cara doctors yang berbeza ( especially for PE n Case Presentation).. Ade je tak kene, ade yg cara macam tu macam ni, ade yang tak payah tu payah ni, ade yang ni dulu tu kemudian.. sampai ade yang tension tu tension ni (me) =P
I'm starting my clinical phase with Internal Medicine Posting. We started our first 2 weeks at Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh. Kat sane yg best sebab hospital baru, suasana cam best aa, cam tersusun kemas, ade AIRCOND lak tu. Ade pantry yg selesa tempat lepak study sambil makan2 if time tak clerk patient. Cafe turun lift n jalan ckit je. Mak guard peramah tak ingat, asal masuk je pintu utama hospital tu "Assalamualikum doktor.. selamat pagi doktor.. awal doktor hari ni.." very welcoming =). Patients lak sangat cooperative, "good morning doctor.. assalamualaikum doctor.." even kitorg cakap "makcik kami pelajar lagi, baru tahun 3..".. "Takpelah nanti jadi doctor gak kan..". n if kitorg nak wat Physical Exam (PE) ade patients yg akan cakap " Takpelah, buatlah ape korang nak buat, nak belajar kan nak jadi doctor yg mahir baik nanti.." terharu ngan patient yg ade mindset camtu =') Kat sane kitorg oncall at 3 a.m sbb procedures for blood taking start around dat time.. best gak lah pegi time tu, ade HOs ngan kitorg je. Siap berkawan ngan HOs lg tu n buat suke hati sbb specialists n MOs not around..haha =D
After that posting kat HTAA. Very different environment I can say. A more serious environment. Monitored by the seniors n IIUM specialists, dean n deputy dean pun ade kdg2 buat ward round. Keadaan kat HTAA takdelah seselesa HoSHAS. Tapi yelah takkan nak memilih lak, nak yang best je. Kene experience different environment gak, experience different situations, in order to be able to adapt in different conditions given n become a good doctor.
Takat ni posting, dah masuk 6th week dah, so far ok lglah tak tumbang tersungkur lg. Tak boleh jawab soklan doctor, kene bamboo ngan doctor, kene marah ngan nurse, kene reject ngan patient semua tu benda yg patut kene biasekan.. SEBAB APE??.."Bcoz we are MEDICAL STUDENTS'' =)


=P

1 comments:

shahira ismail said...

hahha like this part beb!
" Tak boleh jawab soklan doctor, kene bamboo ngan doctor, kene marah ngan nurse, kene reject ngan patient semua tu benda yg patut kene biasekan.. SEBAB APE??.."Bcoz we are MEDICAL STUDENTS" "

Post a Comment