Pages

Sunday, June 23

REACHING 22 WEEKS ^_^,

Cukup 5 months mengabaikan blog ni.. terkejut dapat baby gamaknye, hahha since my last normal menstrual period (LNMP) was 25th of January which makes the expected date of delivery (EDD) 1st of November (coincidentally same with my birthday- tu pun if memang klua time tu =P )..
Currently am reaching 22 weeks, 18 weeks to go.dah start feel the movements of the baby, kadang2 he/she lies at right side, left side, kadang2 kat tengah.. hopefully semuanya selamat insyaAllah =)


Antenatal follow-up with my own lecturer, Dr. Muna, O&G Specialist, which was my mentor in Year 3. tu lah advantage nye if study kat UIA ni..hehe
Pengalaman my 1st trimester (time awal2 mengandung hingga bulan ke 3 or 4 bulan) agak mencabar. Time tau tu mase specialized posting, which consists of 5 different minor (tak minor sangatlah) postings ; Radiology (tend to being exposed with radiation), Anaesthesia ( berdiri je dalam Operation Theatre, buat CPR paling mencabar nasib tak muntah2 time tu sbb tgh morning sickness teruk time tu), Opthalmology ( Clinic busy lah jugak tapi sampai tengah hari je), ENT (busy clinic n classes sampai ade class malam), and last sekali Dermatology ( memang ni paling relax tapi exam cam susah gaklah sbb banyak diseases of the skin nih).

Back to cerita time 1st trimester, muntah2 tu memang ade pagi petang siang malam, tiba2 tak lalu bau durianlah padahal sebelum ni memang gila durian, tak lalu bau minyak masak tgh panas, tak lalu tengok ayam mentah, tak lalu bau tumis2, tak lalu makan nugget, tak boleh nak makan sayur langsung, tengok telur mata pun rase nak muntah. Dapur memang tak berasap LANGSUNG sampailah dah masuk 5 bulan ni baru leh tolerate ckit2, tapi still tengok ayam mentah rase nak muntah. Penah sekali g Kenny Rogers makan 2 3 suap then mintak tapau je sebab tiba2 rase nak muntah. Tak tentu selera ni, kadang teringin sangat2 something then bila dah ade depan mata, tak lalu dah. My husband pun pelik, he called the syndrome as "ngada-ngada syndrome" haha. Then i told him kecik hati baby dalam perut ni if dengar, then he said "ok2 tak. gurau je, baby nak ape? jom2.." haha xD

My morning sickness worsen at night, if malam2 je mesti rase loya muntah2 teruk, after isyak terus terbaring je..since tak dapat nak study langsung malam2 mase tu ngah specialized posting and nak kene study for 5 different postings utk exam end block, I changed my strategy for the sake of exam, tiap2 hari g kelas or clinic kene focus and absorb as much as I can sbb dah tau if malam2 memang tak dapat nak study.. Buat case write up pun sambil terbaring atas katil and terlelap-lelap sebab rase letih sangat.. Alhamdulillah we passed the posting and secure our place in Year 5 (Final Year). Tinggal nak strive for this posting je - Community and Family Medicine.

Salah satu benda yg tak dapat nak elak, ade mase2 i forget about the Do's and Don'ts mase mengandung contohnye takleh meniarap, and takleh angkat or buat kerja berat2.. Mase kat clinic tu ade sekali tolong angkat budak umur 3 tahun turun drpd katil time mak die ngah buat scan sampai akak nurse tu bising "eh jangan~! kamu tu tgh awal lagi..".. Then mase g naik bot kat Ulu Tembeling ade one time ni bot tersadai kat pasir sbb cetek sgt then pegi lah turun n tolong tolak bot tu sekali dengan org lain then panjat bot tu balik..sebab mase tu tak terase perut besar lagi kot tapi time tulah bahaye sebenarnye.. -_-''

Sekarang ni more to makan daging and ikan, and if tgh ok lalu lah makan ayam. Sayur pun certain sayur je lalu, maybe more to cara hidangan sayur tu. Sayur bertumis memang tak lalu, if ulam raja cicah ngan belacan ok, coleslaw pun ok, salad biase pun ok.. and Alhamdulillah alahan teruk2 yang dulu tu dah pelan2 kurang =)

Dah, sambung study, next week nak exam!! Permudahkanlah urusan kami ya Allah, peliharalah kami dan semoga kami dapat menjawab exam dengan tenang and PASS this coming exam ni.. Amin~ =)


  

3 comments:

aizat nasri said...

kurus la izzul dlm gmbr ni.

Amalina Mohd Daud said...

Nanti baby intelligent kalau mak stdy masa dia dlm perut...wehoo

shahira ismail said...

hehe.terbayang wani kat depan masa bc neh!bittawfiq smg allah pas kite suma ameen!

Post a Comment