Pages

Wednesday, June 1

Flashback: 1st Anatomy Practical Class at KOM IIUM

First time for me tengok cadaver time 1st year 1st block dulu. Excited! sangat. ^_^. Kisah ni berlaku time 1st anatomy practical class.
Time awal2 masuk UIA, memang malas nak explore sangat uia kuantan tu, janji tau bangunan Kulliyyah of Medicine and tau jalan balik hostel sudah. Sampai cafe pun malas nak pegi jenguk and cari, makan jelah biskut2 kering roti2 ape yang ade kat bilik. Time tu macam tak berape rapat sangat ngan budak2 medic ni sebab time kat cfs dlu rapat ngan budak2 course lain. Ade yg paling rapat pun Aina Sharleena jelah time tu. Tapi Aina lak umah kat kuantan, ape lagi sangat rajin balik rumah lah =p and skang berulang je tiap2 hari tak dok hostel dah. Rase2nye start menjejakkan kaki kat cafe uia time the end of 2nd week kat sane. Sebelum tu just dengar2 jelah orang cakap cafe uia kat atas jambatan ade tasik. Wahh! But in fact the reality is far beyond my imagination. Macam takleh nak cakap tasik lah, its a kind of "grand longkang" and ade huge biawak.. kerusi2 lak banyak dikotori ngan sisa2 buangan burung. And kalau nak dibandingkan ngan uia PJ dulu and uia gombak, kitorang memang patut menangis! haha xD. Tapi lama2 dapat adapt, kira bersyukurlah ade cafe makanan pun murah. If tak lalu nak makan kat cafe tu, beli bungkus makan kat bilik je, best! Sebab pastu leh landing zzZZzz terus hehheh. Lagipun toksah dok complain2 and memilih sangat lah, banyak lagi orang lain yang nak dapatkan makanan pun susah.
Biasenye pagi tak sempat nak breakfast sebab pas subuh tido balik selalunye terbangun kul 7.30. Kelas time tu hampir setiap hari start kul 8. Perjalanan dari hostel ke KOM 10 minit. So tak sempat nak locate masa untuk breakfast. Awal2 time 1st block dulu memang lah skema, tp mase 3rd block dah start dah aktiviti menyeludup makanan and menguyah kruk krak kruk krak especially budak2 MBBS (Memmbers Of Back Benches.. and am one of them, teheee ^_^) tak kire masa time lecture.hihihi.
Berbalik semula kepada main story. Pagi tu memang tak sempat nak breakfast, kelas penuh smpai 12.30 if tak salah. Kelas practical anat tu start kul 2 p.m and its a 2 hrs class, so 2 jam lah berdiri dengar lecturer explain sambil menahan bau Formaline yang sangat memedihkan hidung dan mata. Time tu wani tak lunch sebab if ramai sangat kat cafe KOM tu malas nak bersesak same beli makanan, lepas kelas jelah makan. Alaslah perut ngan nescafe (my favourite! a must have everyday).
Time tu kitorang 130 org lebih kurang dibahagikan kpd 3 groups time tu.. 40 org utk satu cadaver memang sangat semut (ramai), berasak-asak terjengket-jengket terjulur-julur kepala nak tengok and dengar explanation from lecturer. Kitorang nye group dapat Dr. Emad Nafie. Izzul tak taulah pulak group mane, lagipun tak kenal lagi time tu, takdelah pulak sebok nak amik tau dia group mane lak kan hehe.. entah2 group same xD.. Dengar punye dengar sambil terjengket-jengket sampai satu tahap rase cam penat and lemah giler. Seriously time tu rase macam dah tak larat sangat dah, rase nak pitam pun ade. Tengok muke orang lain selambe je dengar lecturer explain. Dalam hati ni cakap "aku sorang je ke rase camni, kental giler korang..oh please bertahan, jangan black out, malu kat orang lain nanti". Siyes rase dah tak larat sangat ni, level of consciousness pun fading ckit demi ckit, adeh camne ni. Tiba2 Cik Ten yang berdiri betul2 infront of me longlai, time tu ade org sebelah dia sambut dia dulu. In a split second macam ade satu kejutan dalam badan awake me and brought back my consciousness, terus tolong support Cik Ten dari belakang. Tiba2 je datang kekuatan tu drpd tadi yang rase betul2 lemah and hampir2 nak pitam tadi ni. Cik Ten puase hari tu, terus kene bukak puase dalam cadaver room tu..hehe ;-)
From that, next2 anatomy practical class, terus make sure dah amik meal before class dah tak kesahlah bekfas ke ape.

Time awal2 1st year dulu excited sangat ngan cadaver, lepas2 tu....(sila sambung sendiri)

4 comments:

FATIN ~ bijaksana said...

xde gmbr org pengsan?hahaha

SaWaKo said...

haha..xde lah pulak..leh tp tayang yg version time conscious nye hehe

Danial said...

Wow.. kirenye korg berlumba la sape pengsan dlu? (fatin menang) haha.. jk jk =D

Medical Student said...

nak sambung boleh?? lps 2 tahun, wani brjaya tamatkn preclinical years wlupun mula2 tak tahan masa kat cadaver room tu :)

Post a Comment